Tiibetinterrierin rotumäääritelmä

Rotumääritelmän lisäksi lisätietoa löytyy myös rotuyhdistyksen sivuilta klikkaamalla tätä

Alkuperämaa: Tiibet
Vastuumaa: Iso-Britannia

(Hyväksytty: FCI 16.2.2011, käännös SKL-FKK 14.2.2012)

LYHYT HISTORIAOSUUS:  Nimestään huolimatta tiibetinterrieri ei ole terrieri vaan paimenkoira, joka toimi myös vaeltavien kauppiaiden vahtikoirana heidän matkoillaan Kiinaan. Se oli menestyksekäs tässä tehtävässään, ei niinkään kokonsa vuoksi vaan sen kunnioituksen ansiosta, jota sitä kohtaan tunnettiin. Tämän rodun uskotaan olevan Tiibetin alkuperäinen Pyhä Koira. Sen sanotaan olevan vieläkin eloisampi kuin muut ryhmän 9 tiibetiläiset rodut, ja sen energisyys ja innokkuus tekevät siitä hyvän vahtikoiran, joka muistuttaa pientä vanhaenglanninlammaskoiraa.

YLEISVAIKUTELMA: Vankka, keskikokoinen, pitkäkarvainen, ääriviivoiltaan neliömäinen.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus olkanivelestä hännäntyveen mitattuna on yhtä suuri kuin säkäkorkeus.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Vilkas, hyväluonteinen. Uskollinen, miellyttävä seurakoira. Seurallinen, valpas, älykäs ja rohkea; ei terävä eikä tappelunhaluinen. Pidättyväinen vieraita kohtaan.

PÄÄ: Päässä runsas, pitkä karvapeite, joka kaartuu eteenpäin mutta ei peitä silmiä eikä haittaa koiran näkökykyä. Alaleuassa pieni mutta ei liiallinen parta. Määrätietoinen ilme.

KALLO-OSA:

Kallo: Keskipitkä, ei leveä eikä karkea, Kapenee hieman korvista lähtien silmiä kohti, ei kupera eikä täysin tasainen korvien välistä.

Otsapenger: Silmien kohdalla selvä, mutta ei liioiteltu.

KUONO-OSA:

Kirsu: Musta.

Kuono: Vahva. Kuonon pituus silmistä kirsun kärkeen yhtä pitkä kuin silmistä niskakyhmyyn.

Leuat / hampaat: Alaleuka hyvin kehittynyt. Etuhampaat loivan kaaren muotoisessa tasaisessa rivissä, kohtisuorassa leukoihin nähden. Leikkaava tai käänteinen leikkaava purenta.

Posket: Poskiluut kaarevat, mutta eivät niin voimakkaat, että ne olisivat ulkonevat.

Silmät: Suuret ja pyöreät, eivät ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat; melko etäällä toisistaan ja väriltään tummanruskeat. Silmäluomet ovat mustat.

Korvat: Riippuvat, eivät liian päänmyötäiset, V:n muotoiset, eivät liian suuret, suhteellisen korkealle kallon sivuille kiinnittyneet, runsaskarvaiset.

KAULA: Voimakas ja lihaksikas, keskipitkä, jolloin pään asento on selkälinjan yläpuolella ja antaa tasapainoisen yleisvaikutelman. Kaula kiinnittyy sulavasti hyväasentoisiin lapoihin.

RUNKO: Lihaksikas, tiivis ja voimakas.

Selkälinja: Suora.

Lanne: Lyhyt, hieman kaareva.

Lantio: Tasainen.

Rintakehä: Hyvin kaareutuneet kylkiluut, rintakehä on syvä ja pitkä ulottuen kyynärpäihin.

HÄNTÄ: Keskipitkä, melko korkealle kiinnittynyt ja iloisesti selän päälle kiertynyt, erittäin runsaskarvainen. Hännänpäässä usein esiintyvä mutka on sallittu.

RAAJAT

ETURAAJAT

Yleisvaikutelma: Runsaskarvaiset.

Lavat: Viistot ja pitkät.

Olkavarret: Viistot ja pitkät.

Kyynärvarret: Suorat ja yhdensuuntaiset.

Välikämmenet: Hieman viistot.

Etukäpälät: Suuret, pyöreät, runsaskarvaiset, karvoittuneet myös varpaiden ja päkiöiden välistä. Koira seisoo tukevasti koko käpälällä, varpaat eivät ole kaareutuneet.

TAKARAAJAT:

Yleisvaikutelma: Runsaskarvaiset ja lihaksikkaat. Hyvä polvikulma ja matalat kintereet mahdollistavat tasaisen ylälinjan ja hyvän työnnön koiran liikkuessa.

Polvet: Hyvät polvikulmaukset.

Kintereet: Matalat.

Takakäpälät: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET: Sulavat ja vaivattomat, hyvä askelpituus ja voimakas takaraajan työntö. Takaraajat eivät käynnissä eivätkä ravissa astu sisä- eikä ulkopuolelta eturaajojen ohi.

KARVAPEITE: 

Karva: Kaksinkertainen. Pohjavilla on hienoa ja villavaa. Peitinkarva on runsasta ja hienoa, mutta ei silkkimäistä eikä villavaa. Se on pitkää ja joko suoraa tai laineikasta, mutta ei kiharaa.

Väri: Valkoinen, kullanvärinen, kermanvärinen, harmaa tai savunvärinen, musta, kaksi- tai kolmivärinen; eli kaikki muut värit paitsi suklaan- tai maksanruskea ovat sallittuja.

KOKO

Säkäkorkeus: Uroksilla 36 - 41 cm, nartut ovat hieman pienempiä.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
· Vihaisuus tai liiallinen arkuus
· Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

Huom. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.